Cosul de cumparaturi este gol!

CAUTA PRODUSE

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER

EVOLUTIA CAMASII ALBE

Posted on

„Camasa alba”, desi un termen vag, se refera la unul dintre cele mai purtate articole vestimentare din istoria modei. Daca esti o indragostita de moda, camasa alba probabil ca inseamna pentru tine acea piesa vestimentara care nu iese niciodata din trend si care reprezinta eleganta nestudiata.

Cumva, camasa alba si-a creat o categorie numai pentru ea, s-a desprins de termenul generic de „camasa”, pentru ca ea vine intr-atatea forme si interpretari si pentru ca se supune propriilor reguli de stil.

Daca vrem sa gasim rapid 3 atribute ale camasii albe, ne vin imediat in minte croiala neutra, materialul „bățos” si, faptul ca, incheiata pana la ultimul nasture, iti confera imediat un aer distins si serios. Insa, designeri ca Alexander Wang sau Carolina Herrera au reinterpretat-o in forme neconventionale dar la fel de purtabile si comode: oversized, cu maneci scurte, cu diverse tipuri de gulere etc.

Spre deosebire de evolutia altor piese vestimentare care este circulara (croieli pleaca si vin inapoi in moda, dupa cateva zeci de ani si trecutul este revizitat mereu), camasa alba a evoluat destul de liniar, adica fiecare noua reinterpretare a dus cu un pas mai departe ceva din trecut, in forme din ce in ce mai complexe si mai creative, fara sa uite insa simplitatea si eleganta care definesc camasa alba si pentru care o iubim atat de mult.

Si, daca ar fi sa facem arborele genealogic al camasii albe, el ar putea fi reprezentat de personaje sau persoane celebre care au purtat-o si care i-au transmis din sex appealul si eleganta lor.

In anii 40, camasa alba a fost facuta celebra de catre vedetele de la Hollywood, de la Katherine Hepburn pana la Lauren Bacall.

evolutia camasii albe _kathepburn

evolutia camasii albe _laurenbacall

In anii 50, filmul „Vacanta la Roma” a facut camasa alba si mai populara si atractiva. Audrey Hepburn a purtat-o cu manecile suflecate si cu un guler rasfrant.

evolutia camasii albe _auderhepburn

Dirty Dancing i-a mai dat un boost de popularitate cand Frances B Houseman (Baby) o poarta in multe scene pe parcurusul filmului.

dirtydancing

Julia Roberts in camasa alba este o imagine iconica din Pretty Woman.

evolutia_julia_robewrts

Patty Smith apare pe coperta celui mai faimos album al ei intr-o camasa alba si imaginea a intrat in istoria muzicii. La fel si imaginea lui Prince intr-o camasa alba extravaganta, cu maneci bufante.

evolutia_pattysmith

Pe langa aparitiile din muzica si film, camasa alba este o parte esentiala a istoriei recente a modei. In anii 90, Calvin Klein i-a facut loc in multe colectii, la fel si Donna Karan. Iar in zilele noastre, Dior si Stella McCartney se intorc adesea la aceasta piesa clasica care nu imbatraneste niciodata.

foto credit: Pinterest