Cosul de cumparaturi este gol!

CAUTA PRODUSE

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER

DE LA WHITE COLLAR LA BLUE COLLAR

Posted on

O scurta istorie a camasii

In anul 1871 cineva s-a gandit sa puna nasturi de sus pana jos pe fata unei bluze albe, barbatesti. Si asa a inceput istoria camasii, in Anglia, cand casa Brown, Davis&Co of Aldermanburry a inventat “the coat style shirt”. Pana atunci camasile se purtau doar pe sub pulovere, pe sub alte bluze sau pe sub jachete. Erau considerate lenjerie de corp, nu aveau nasturi de sus pana jos si se imbracau, tragandu-le peste cap.

Simbol al statusului social, la inceput camasa era exclusiv de culoare alba, fabricata din in de cea mai buna calitate si nu avea guler. Acela se atasa ulterior, era apretat si…scortos (de unde si apelativul “scortos” care probabil la inceput se adresa oamenilor care purtau aceste gulere incomode si aspre…si care nu prea te lasau sa ai o postura degajata). Motivul pentru care gulerul era detasabil nu este unul tocmai elegant: pentru a nu fi nevoiti sa isi schimbe camasa zilnic, isi schimbau doar gulerul si uneori mansetele.

Aparitia mijloacelor mecanizate de productie a dus la inventarea tesaturilor mai usoare, mai diverse, mai usor de intretinut. La aparitia camasilor colorate. Iar aparitia camasilor colorate a permis si altor paturi sociale sa le poarte (nimeni care muncea nu ar fi purtat o camasa alba la lucru, aceasta fiind atat de usor de patat si greu de spalat). Gulerele au devenit mai moi, au inceput sa se poarte lasate. Ceea ce simbolizeaza spectaculoasa transformare a camasii din componenta a tinutei formale in element de vestimentatie care traverseaza si se potriveste oricare varste, ocazii, tinute si stil.

La inceput, discreta, ascunsa pe sub bluze, jachete, veste, incet incet camasa a devenit vedeta tinutei maculine, de multe ori purtata fara jacheta (ceea ce ar fi fost de neconceput in urma cu un secol). Parte a uniformelor militare si nu numai, prezenta in cele mai formale momente ale vietii dar purtata si zi de zi, camasa este cred cea mai importanta si mai versatila piesa de imbracaminte din garderoba unui barbat.

Dar si din a unei femei..dar despre asta vom vorbi data viitoare.